Wat is traden?

Traden, je hebt er ondertussen vast wel eens van gehoord. Zeker nadat de Bitcoin massaal het nieuws gehaald had. Deze hoge bedragen hebben ook een hoop mensen aangewakkerd om te starten met traden. Maar wat houdt dit nu precies in? En wat zijn de risico’s? Wij leggen je hier de basis van de basis uit.

Verschil traden en beleggen

Voor mensen die nog onbekend zijn binnen de wereld zal het klinken als een pot nat. Echter, er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide zaken.

Beleggen

Bij beleggen koop je aandelen van een bedrijf zoals Phillips of de NS. Wanneer je deze koopt ga je er van uit dat deze aandelen in de aankomende jaren zullen stijgen. Je kunt het zien als investeren in de groei van een bedrijf. Beleggen is dan ook op de lange termijn gericht. Zeg een half jaar tot meerdere jaren. Het geld dat je aan het eind van de rit terugkrijgt is je winst. Echter, wanneer het slecht gaat met dit bedrijf kun je ook verlies draaien. Wees dus altijd verstandig.

Traden

Traden draait meer om het handelen. Je koopt en verkoopt je ‘producten’ eigenlijk non stop. Dit kan in een paar minuten zijn, een week of een maand. Je moet dan ook veel beter op de wisselende koersen letten dan bij beleggen omdat deze veel vaker fluctueren. Traden gebeurt vaak over aandelen, grondstoffen, crypto en valuta. Je gelooft dus minder in een specifiek bedrijf, je gelooft in de markt.

Daytraden

Een techniek die nu heel populair is is het daytraden. Hierbij stap je vroeg in de ochtend in en koop je producten waarvan je denkt dat ze gedurende die dag zullen gaan stijgen. Je monitort dit dan ook de gehele dag en je stapt uit zodra je de winst maakt waar je op uit was.

Wat te doen als beginner?

Wanneer je net in de trading busines wil starten kan het nogal tricky zijn. Je moet het dan ook nooit zomaar doen omdat je denkt dat er goed geld te verdienen valt. Het kan ook binnen enkele seconden slecht aflopen met je trade. Start dan ook alleen met traden wanneer je geld ‘over’ hebt. Dus geen geld dat je aan de kant hebt gezet voor noodgevallen. Je moet het geld echt niet nodig hebben.

Om te oefenen kan het verstandig zijn om eerst een demo account te openen bij een broker. In dit geval hoef je geen echt geld in te zetten, je speelt met nepgeld om te oefenen op de beurs.

Pas wanneer je meerdere malen winst weet te maken op je demo account is het verstandig om te starten met eigen geld. Maar let op, zelfs dat is geen garantie dat het altijd goed zal gaan.

Terug naar Stock Market
Beveiliging