Stock market

In het Nederlands wordt dit aandelenmarkt genoemd. De aandelenmarkt zijn eigenlijk gewoon openbare markten die bestaan voor het uitgeven, kopen en verkopen van aandelen (zie https://www.strategisch-beleggen.nl/beleggingstips/aandelen-kopen.html). Deze aandelen worden op de effectenbeurs verhandeld. Door het hebben van aandelen heb je als het ware een stukje van het bedrijf in handen. Op de aandelenmarkt kunnen beleggers deze eigendommen kopen en verkopen. De aandelenmarkt is voor veel bedrijven erg belangrijk, omdat ze hierdoor snel toegang krijgen tot het kapitaal van hun publiek.

Het doel de stock market

De aandelenmarkt heeft twee belangrijke doelen. Ten eerste zijn ze erg belangrijk voor bedrijven. De bedrijven hebben zo snel toegang tot kapitaal en dit kunnen ze gebruiken om hun bedrijf uit te breiden en financieren. Een bedrijf hoeft alleen een vergoeding te betalen voor een investeringsbank om de aandelen te beheren, maar dit is alsnog goedkoper dan lenen bij de bank. Door het gebruik van aandelen in plaats van een lening kan het bedrijf schulden en rentelasten vermijden.

Daarnaast krijgen investeerders de mogelijkheid om te delen in winsten. Er zijn sommige aandelen die je dividend betalen, dit is een bepaald bedrag per aandeel dat iemand bezit. Tevens kunnen beleggers profiteren van hun gekochte aandelen als ze winst maken door ze te verkopen zodra de aandelenkoers stijgt. Als jij aandelen bijvoorbeeld voor $3 hebt aangeschaft en je ziet dat je aandelen nu $6 waard zijn, dan kun je de keuze maken om deze aandelen met winst te verkopen.

Stock market crash

Het kan ook voorkomen dat aandelenkoersen fors dalen, dan spreken we van een beurscrash. Deze beurscrashes ontstaan meestal doordat mensen massaal uit paniek hun aandelen gaan verkopen. Dit doen ze vanwege het volgen van speculatie en economische bubbels. 
Je moet zeker weten dat beleggen bij jou past, voordat je daadwerkelijk gaat beleggen. Je moet namelijk ook bereid zijn om geld te verliezen. Kun jij het niet permitteren om geld te verliezen of heb je het geld op korte termijn nodig, dan past beleggen niet bij jou.

Geschiedenis stock market

De allereerste beursgebouwen werden al geopend in de zestiende eeuw! Het eerste beursgebouw was gelokaliseerd in Antwerpen in 1531. Londen volgde enige tijd erna in 1571, dit beursgebouw werd geopend door Koningin Elisabeth 1. In deze eerste beurzen vond voornamelijk goederenhandel plaats, maar ook werden er schuldpapieren verhandeld.

Cryptocurrency Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die kunnen worden verhandeld. Ook kunnen beleggers erop speculeren. Het is een toegangsrecht bedoeld om vermogens en eigendomsrechten te realiseren. Je hebt vast wel eens gehoord van Bitcoins, dit zij[...] Lees verder
Traden Traden, je hebt er ondertussen vast wel eens van gehoord. Zeker nadat de Bitcoin massaal het nieuws gehaald had. Deze hoge bedragen hebben ook een hoop mensen aangewakkerd om te starten met traden. Maar wat houdt dit nu precies in? En wat zijn de[...] Lees verder
Beveiliging