Waarom het beveiligen van je computer zo belangrijk is.

Het beveiligen van je computer is misschien nog wel belangrijker dan dat je in eerste instantie zou denken. Er liggen namelijk veel gevaren op de loer en hackers worden steeds creatiever als het gaat om het binnendringen van jouw elektronische apparaten. Weet jij al wat de gevaren zijn? Wij lichten deze graag even voor je toe.

Computer virus

Een van de bekendere soorten virussen is het reclamevirus. Dit computervirus zorgt ervoor dat er veel ongewenste reclame op je pc verschijnt. Dergelijke reclame gaat veelal over het winnen van producten of het installeren van een virusscanner. Wanneer je hier op klikt wordt je computer omgeleid naar een andere, onbekende pagina. Vanaf hier wordt dan een nieuw computervirus geïnstalleerd. Dit gebeurt vrijwel altijd zonder dat je dit in de gaten hebt.

Versleutelde bestanden

Wanneer je computer besmet wordt met een computervirus kan het zo zijn dat je bestanden versleuteld raken. Om deze bestanden te openen wordt er gevraagd om een code welke jij natuurlijk niet kent. Voordat jij deze code krijgt vraagt de hacker om een geldsom. Let hier echter mee op. Het kan natuurlijk voorkomen dat je dit bedrag betaald en de bestanden vervolgens alsnog versleuteld blijven.

Zorg er daarom altijd voor dat  je een reservekopie hebt van je bestanden. Wanneer deze op een externe harde schijf staan kan het computervirus hier niet bij. In dit geval kun je je computer laten opschonen en de bestanden later terugplaatsen.

Politie virus

Er bestaan ook virussen die de gehele computer blokkeren, dus niet enkel de bestanden. Dit virus wordt ook wel het politievirus genoemd. Dit komt omdat je een melding ontvangt dat je illegale acties hebt ondernomen op de desbetreffende pc. Hiervoor krijg je een boete, als je deze boete betaald zou de blokkade pas weer weg worden genomen. Besef jezelf dat een politie nooit zulke gekke stunts uit zou halen, dit is dus 100% het werk van een hacker.

Spyware

Een van de programma’s die een hacker op de achtergrond van je computer kan laten draaien wordt spyware genoemd. Dit programma kan meekijken naar alle wachtwoorden die jij invoert. Zo ook wachtwoorden voor internetbankieren of iets dergelijks. Je loopt hier gevaar op wanneer je een programma download van een louche site. Vaak wordt in de kleine lettertjes opgenomen dat jij toestemming geeft voor de download van spyware waardoor deze op de achtergrond geïnstalleerd kan worden, zonder dat jij iets in de gaten hebt.

Open netwerken

Let altijd op wanneer je verbonden bent met een open netwerk zoals Jumbo of NS. Omdat dergelijke netwerken toegang moeten kunnen verlenen aan iedereen zijn deze uitermate slecht beveiligd. Dit betekent vaak dat een hacker al jouw gegevens in kan zien zolang hij of zijn maar verbonden is met hetzelfde open wifi netwerk. Gebruik dergelijke netwerken dan ook nooit voor belangrijke zaken als internetbankieren of het openen van je webmail.

Invloed van kunstmatige intelligentie op computerbeveiliging Het toegenomen gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in verschillende sectoren van ons dagelijks leven is de afgelopen jaren een hot topic geweest. Maar wat betekent dit voor computerbeveiliging? We nemen een dieper kijk op de invloeden van [...] Lees verder
Beveiligd te werk op je PC Nu alles alsmaar digitaler wordt gaat ook de wereld van thuiswerken steeds verder voor ons open. Met veel kantoorberoepen waar slechts een PC of laptop met internetverbinding voor nodig is, is het niet altijd meer nodig om op locatie te zijn. Ech[...] Lees verder
Veilig internetten op je telefoon Het internetten op je smartphone is over het algemeen veel sneller én veiliger dan op een pc. Echter kun je bij de smartphone ook tegen enkele problemen aanlopen op dit punt. Vooral wanneer je onderweg of buitenshuis bent en je geen gebrui[...] Lees verder
Beveiliging