Veilig werken op de PC

Nu alles alsmaar digitaler wordt gaat ook de wereld van thuiswerken steeds verder voor ons open. Met veel kantoorberoepen waar slechts een PC of laptop met internetverbinding voor nodig is, is het niet altijd meer nodig om op locatie te zijn. Echter blijkt dit wel erg belangrijk voor de veiligheid van de bedrijfsgegevens! Jouw computer en netwerk zijn waarschijnlijk veel slechter beveiligd dan dat deze op kantoor zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat jij de juiste veiligheidsmaatregelen treft! Wij lopen met je door de stappen heen.

1. Kies voor VPN

Mensen zijn zich er steeds meer van bewust dat ze zichzelf op openbare netwerken moeten beveiligen met VPN. Echter geld dit óók voor de verbinding thuis. Hoewel deze veiliger is dan het openbaar netwerk blijft hij gemakkelijk te hacken. Dit is voor privé gegevens niet fijn maar ook zeker niet voor bedrijfsgegevens.

Werk je binnen een groot bedrijf? Leg hen de situatie voor en laat ze naar VPN-netwerken als Cisco kijken. Positief voor hen én voor jou. Zo kunnen mensen op afstand gewoon veilig inloggen. Werk je juist in een wat kleiner bedrijf? Kijk dan naar een particuliere VPN-verbinding als ExpressVPN.

2. Updaten, updaten en nog eens updaten

De meeste klikken de notificatie maar al te graag weer weg, maar het updaten van je laptop of PC is noodzakelijk. Wanneer er namelijk bugs en zwakke plekken gevonden worden lost het bedrijf dit op in de eerst volgende update.

3. Virusscanner

Wanneer je een werk laptop mee kijgt van je baas zal deze hoogstwaarschijnlijk al voorzien zijn van een goede virusscanner. Echter, wanneer je zelf een oude laptop uit de kast moet trekken is het verstandig hier nog even naar te kijken. Het hoeft ook totaal niet duur te zijn, er zijn namelijk ook goede virusscanners op de markt welke je gratis kunt installeren. Neem eens een kijkje bij AVG Antivirus Free.

4. Firewall

Met alleen een virusscanner ben je er helaas nog niet. Een firewall is ook essentieel. Indringers kunnen middels deze firewall namelijk niet zomaar jouw computer binnendringen. In de meeste gevallen is er al een firewall in het systeem gebouwd.

Windows
– Windows Defender
– Windows 10 en hoger

Imac of Macbook
– OS x
– Vanaf v10.5.1


Het uitvoeren van deze stappen biedt nooit 100% uitsluiting maar het maakt je werkomgeving wel een stuk veiliger. Zo kunnen jij, alsook je baas, rustig en vertrouwd verder.

 

Terug naar Beveiliging
Beveiliging